FIETSROUTE

Langs HeIlige huisjes II

Weersverwachting
5°C
Clear sky
donderdag
100%
07:42
Min: 5°C
1034
15:30
Max: 7°C
ENE 2 m/s
vrijdag
6°C
2°C
zaterdag
3°C
1°C
zondag
5°C
2°C

De route in vogelvlucht

Twee gemeenten, Westervoort en Duiven, 4 plaatsen en 7 kerken. Met  3 kerken in Duiven als uitschieter. Oud en nieuw zijn de sleutelwoorden in deze route. Het predikaat ‘oud’ geldt zeker voor de eeuwenoude R.K. Heilige Remigiuskerk in Duiven en de Protestante Werenfriedkerk in Westervoort. En bij ‘nieuw’ speelt De Stek de hoofdrol; de baptistengemeente KerkvoorNu kerkt in de voormalige bibliotheek die pas in 1992 werd gebouwd.

Heilige Huisjes op deze route

Westervoort, Protestantse Werenfriedkerk

Deze monumentale kerk omstreeks 1150 ontleent haar naam aan de Angelsaksische zendeling Werenfried die omstreeks 726 het christelijk geloof verkondigde in de Overbetuwe. De legende vertelt dat hij overleed in Westervoort, maar begraven werd in Elst. Een houten beeldje van Werenfried staat nog altijd in de St. Werenfridus kerk ook in Westervoort. Begin 1350 kreeg de kerk een toren en vanaf 1400 werd de gotische bouwstijl zichtbaar. Eind 15e-eeuw verwierf de kerk haar huidige aanzien van pseudobasiliek. Bijzonder is het Jalinckorgel. Dit werd in 1708 oorspronkelijk gebouwd voor de Hervormde Kerk in Eibergen. In vervallen staat kwam het in 1959 naar de Werenfriedkerk om een langdurige restauratie te ondergaan. De kerk is in eigendom van PKN die hier kerkelijke vieringen houdt. Omdat het kerkbezoek terugloopt onderzoekt de gemeenschap hoe ze de kerk voor Westervoort kan behouden. De Stichting Vrienden van de Werenfriedkerk organiseert minimaal 4 x per jaar geldgenererende activiteiten, zoals muziek- en kooruitvoeringen. Deze inkomsten komen ten gunste van het onderhoud van de kerk.

Westervoort, R.K. St. Werenfriduskerk

Daterend uit 1913 en oorspronkelijk door Nicolaas Molenaar ontworpen als neogotische kruisbasiliek met fronttoren. In 1945 werd de kerk opgeblazen en liep zware averij op. In 1951 is de kerk hersteld, echter zonder toren. Ook het verloren gegane orgel is toen vervangen. Het bestuur van de Parochie St. Willibrordus heeft besloten om per 1 januari 2021 de deuren van de kerk te sluiten wegens teruglopend kerkbezoek. Bij het zoeken naar een nieuwe bestemming wil de parochie rekening houden met het katholieke erfgoed, leefbaarheid en gemeenschapsopbouw en een exploitatiezekerheid voor 10 jaar. De parochie wil het kerkgebouw graag teruggeven aan de dorpsgemeenschap met in stand houding van het katholieke erfgoed.

Loo, Heilige Antonius Abtkerk

De Heilige Antoniuskerk is een van de vroege werken van architect Alfred Tepe. De hallenkerk zonder toren stamt uit 1873-1875 en is gebouwd op de plek van een 15e-eeuwse kapel. Het interieur is anders dan de buitenzijde. Binnen zijn de bakstenen bepleisterd. Het sobere interieur werd in 1976-1977 gemoderniseerd met onder andere stukken uit de Utrechtse Biltstraatkerk. Ook werd toen een orgel van orgelbouwer M.Maarschalkerweerd uit een voormalig Utrechts ziekenhuis in de kerk geplaatst. Het bestuur van de Parochie St. Willibrordus heeft besloten om per 1 januari 2021 de deuren van de kerk te sluiten wegens teruglopend kerkbezoek. Bij het zoeken naar een nieuwe bestemming wil de parochie rekening houden met het katholieke erfgoed, leefbaarheid en gemeenschapsopbouw en een exploitatiezekerheid voor 10 jaar. De ‘Stichting beheer voormalig kerkelijk erfgoed Loo’ wil de kerk voor de gemeenschap behouden en hoopt de kerk over te kunnen nemen. Door er een multifunctioneel centrum van te maken voor vieringen, uitvaarten, concerten, exposities en andere activiteiten.

Duiven, Samen op Weg Kapel

In 1882 oorspronkelijk gebouwd als schoolgebouw en 10 jaar later in gebruik genomen als huiskapel van de naastliggende katholieke jongensschool ‘Instituut Geubbels’. In 1946 kwam de kapel in handen van de paters Oblaten en werd het onderdeel van de kloostergemeenschap Regina Pacis. In de rechthoekige kapel is in 1983 een orgel geplaatst van George Holdig uit 1850, afkomstig uit een Londense kerk. De protestantse Samen op Weg-gemeente kocht de kerk in 1990 aan en gebruikt het gebouw zondags religieus, doordeweeks voor diverse andere maatschappelijke activiteiten. Niet alleen voor de eigen gemeenschap maar voor alle mensen in Duiven. Van inloopochtenden en filmavonden tot uitgiftepunt voor de voedselbank. De actieve protestantse gemeenschap wil graag dat de kapel een buurthuisfunctie krijgt.

Groessen, Heilige Andreaskerk

De hoge spits van de Heilige Andreaskerk is al van grote afstand zichtbaar. De ‘Kathedraal van de Liemers’ werd in de 15e-eeuw gebouwd. De romaanse tufstenen toren al eerder, in de eerste helft van de 12e-eeuw. In 1891 werden het gotische priesterkoor en transept vernieuwd om vervolgens in de jaren 1923-1933 weer afgebroken te worden. In die jaren werd de kerk ingrijpend vergroot. H.W. Valk was destijds de architect van de vernieuwingen. De massieve pilaren en muren opgetrokken uit natuurlijke materialen en hooggeplaatste ramen geven de kerk een ingetogen sfeer. Het bestuur van de Parochie St. Willibrordus heeft besloten om per 1 januari 2021 de deuren van de kerk te sluiten wegens teruglopend kerkbezoek. Bij het zoeken naar een nieuwe bestemming wil de parochie rekening houden met het katholieke erfgoed, leefbaarheid en gemeenschapsopbouw en een exploitatiezekerheid voor 10 jaar. In oprichting is de Stichting Herbestemming Andreaskerk Groessen om de kerk te behouden voor de Groessense gemeenschap.

Duiven, Heilige Remigiuskerk

De rooms-katholieke Heilige Remigiuskerk is een van de oudste kerken van de Liemers. Met een romaanse tufstenen toren uit de 12e eeuw. Midden 15e-eeuw werd de toren verhoogd en kreeg de kerk een koor en tufstenen schip in laatgotische stijl. In 1910-1911 werd de kerk met een transept uitgebreid naar ontwerp van J.Th.J. Cuypers en J. Stuyt. Het koor werd vervangen door een groter koor met sacristie. De laatste restauratie van de kerk dateert uit de jaren ’90 van de vorige eeuw. In de kerk vallen de kleurrijke schilderingen op en de glas-in-loodramen die zorgen voor een lichte vrolijke sfeer. De St. Willibrordus parochie heeft deze kerk in eigendom en momenteel nog in gebruik, zij het dat er niet meer wekelijks een eucharistieviering is. Door teruglopende kerkbezoek zijn er al een aantal kerken van deze parochie aan de dienst onttrokken. Zomer 2022 wordt ook over deze kerk besloten. De locatieraad wil de kerk graag openhouden voor diensten maar denkt ook na over andere functies voor het gebouw.

Duiven, De Stek

Niet te herkennen als kerk, het gebouw werd in 1992 immers als bibliotheek naast een basisschool ontworpen. In 2018 kocht de baptisengemeente KerkvoorNu het pand van de gemeente Duiven en liet het verbouwen tot kerk met ruimte voor zo’n 600 mensen. Een corridor verbindt de kerk met het achterliggende schoolgebouw dat KerkvoorNu ook in gebruik heeft. Behalve kerkdiensten organiseert KerkvoorNu ook allerlei andere activiteiten voor de eigen gemeenschap en voor inwoners van Duiven. De kerk is dagelijks open en door de gemeente Duiven als vitale plek aangemerkt.

Routebeschrijving

Rafelroutes adviseert een startlocatie in verband met parkeermogelijkheden. Vanzelfsprekend is een andere locatie als beginpunt mogelijk; alle routes eindigen waar ze begonnen zijn.

Startpunt
Remigiusplein Duiven
Heilig Huisje
Heilige Remigiuskerk
Heilig Huisje
Langs de trappen rechtsaf en Pastoriestraat volgen tot Rijksweg
Rijksweg oversteken en parkeerterrein oprijden
In de hoek links staat naast 't Raedthuys
Heilig Huisje
De Stek
Heilig Huisje
Over het parkeerterrein rijden en voorbij Action linksaf Rijksweg
Aan de rechterzijde, Rijksweg 56B is
Heilig Huisje
Samen Op Weg Kapel
Heilig Huisje
Rijksweg rechtdoor richting Groessen
Bij rotonde fietspad rechtdoor volgen richting Groessen
Rijksweg gaat over in Heiliglandsestraat
Heiliglandsestraat blijven volgen, spoorbaan oversteken
Rechtsaf Dorpstraat
Heilig Huisje
H. Andreaskerk
Heilig Huisje
Dorpstraat blijven volgen, gaat over in Lijkweg
Vlak voor dijk rechtsaf Husselarijstraat
Husselarijstraat blijven volgen, linksaf Loostraat
Heilig Huisje
H. Antonius Abtkerk
Heilig Huisje
Loostraat volgen tot dijk
Rechtsaf Loodijk, gaat over in De Schans, gaat over in Rijndijk
Rechtsaf op kruising Veerdam-Dorpsstraat
Dorpsstraat blijven volgen
Heilig Huisje
Protestantse Werenfriedkerk
Heilig Huisje
Rechtdoor Dorpsstraat, onder viaduct door
Heilig Huisje
R.K. St. Werenfriduskerk
Heilig Huisje
Rechtsaf Hamersestraat en dan direct rechtsaf St. Werenfriduslaan
Linksaf Noordelijke Parallelweg
Rechtsaf Liemers Allee (onder viaduct door)
Linksaf Zuidelijke Parallelweg, gaat over in Parallelweg (=fietssnelpad)
Fietspad alsmaar volgen tot kruising met Eltensestraat
Eltensestraat oversteken
Parallelweg volgen tot station Duiven
Linksaf bij station Duiven, spoorbaan oversteken
Rechtdoor fietspad volgen richting centrum Duiven
Bij splitsing fietspad linksaf over water
Einde fietspad rechtsaf Iepenlaan, daarna rechtsaf Dennenlaan
Linksaf Kastanjelaan
Linksaf Elshofstraat
Rechtsaf Remigiusplein
Einde Route

Afstand

ca. 19 km

Parkeren

Tal van parkeermogelijkheden

Printversie

Download de route als pdf om zelf te printen.

Navigatie

Download het gpx-bestand van deze route in een eigen route-app of op de Garmin. Blijf onderweg wel onze website volgen om die leuke Ontdekkingen en andere interessante informatie niet te missen.