Weersverwachting
8°C
Light Rain
zaterdag
Min: 6°C
Max: 9°C
zondag
9°C
3°C
maandag
7°C
4°C
dinsdag
5°C
3°C
De route in vogelvlucht
Even zo goed had deze De Raayhof route dijkenwandeling kunnen heten. Er spelen twee dijken de hoofdrol: de zomerdijk tussen rivier en nevengeul, ook Groene Rivier genaamd, en de Pannerdense Waard, die de Groene Rivier van het achterland scheidt. Met een weids uitzicht, de geur van het water en het gakken van de ganzen is dit een puur natuur route.
Ontdekkingen op deze route
Routebeschrijving
Startpunt
Vanaf De Raayhof
Loop richting dijk
Rechtsaf en dijk volgen
Loop tot voorbij
Ontdekking
Gemaal Kandia
Gemaal Kandia is een poldergemaal. Het werd in 1968 in opdracht van het toenmalige Polderdistrcit Rijn & IJssel (nu Waterschap Rijn & IJssel) en in samenwerking met het Duitse Wasserverband Netterdenscher Kanal (nu Deichverband Bislich-Landesgrenze) gebouwd.
Ontdekking
Ga na gemaal rechtsaf en
Volg rood-witte en blauw-witte bordjes Klompenpad Kandiapad
Kom uit op betonnen pad tegenover De Wellinghoeve
Ga hier linksaf
Ontdekking
Tunneluitgang Betuwespoorlijn
Het vervoer tussen de Rotterdamse haven en het Ruhrgebied via het spoor vereenvoudigen en sneller maken was het uitgangspunt bij de aanleg van de Betuweroute. Het besluitvormingstraject en de bouw liepen forse vertragingen op en de oorspronkelijk geraamde kosten kwamen veel hoger uit. Daarmee mag het project zich tot de groep grote infrastructurele projecten rekenen. Pikant detail, met de totale kostenpost van € 4,7 miljard excl. BTW (prijspeil 2005) is dit project het grootste en duurste dat de Nederlandse overheid ooit heeft ondernomen. Los van de economische aspecten was er menselijk drama. Soms eeuwenoude boerderijen, al generaties lang in families, moesten het veld ruimen.
Ontdekking
Ontdekking
Mammoet
De Mammoet is een beeld dat sinds 2005 langs de Kandiadijk in Groessen staat. Het kolossale kunstwerk is niet voor niets geplaatst bij de oostzijde van de tunnel onder het Pannerdens Kanaal. De tunnel maakt onderdeel uit van de Betuweroute.
Ontdekking
Einde pad linksaf
Na ca. 50 meter rechtsaf voor een rondje langs de plas
Volg de rood-witte en blauw-witte klompenpadbordjes
Aan het einde van dit rondje (ca. 1,8 km) is daar
Ontdekking
Vistrap Kandia
Met de in juni 2021 in gebruik genomen vistrap bij het gemaal Kandia wordt vissen tot een lengte van 80 cm geen strobreed meer in de weg gelegd. Deze vistrap is vooral van belang voor baars, snoek en paling.
Ontdekking
Neem de trap naar de dijk en ga rechtsaf
Ga bij bord Pannerdense Buitenwaard rechtsaf naar de zomerdijk
Volg de zomerdijk
Aan de linkerhand
Ontdekking
Nevengeul/Groene Rivier
Met regelmaat is de afgelopen jaren duidelijk geworden dat Nederland kwetsbaar is voor overstromingen. Niet alleen vanuit zee, ook onze rivieren kunnen door de grote hoeveelheden water die ze te verwerken krijgen fors stijgen. De jaren 1993 en vooral 1995 staan ons nog helder voor de geest.
Ontdekking
Aan de rechterhand
Ontdekking
Pannerdens Kanaal
Het Pannerdens Kanaal loopt vanaf het Bijlands Kanaal bij de Pannerdense Kop tot de Neder-Rijn bij Angeren. Het Kanaal is 6 km lang en bestaat al sinds 1707. In eerste instantie was het bedoeld als verdedigingswerk. Behalve een militaire functie was het ook geschikt voor scheepvaart.
Ontdekking
Blijf de dijk volgen tot aan het einde van de nevengeul (ca. 3,3 km)
Passeer het auto/voetveer
Loop door tot de Veerdam
Ga linksaf over de brug
Ontdekking
Regelwerk Pannerden
Rijkswaterstaat heeft in 2014 nabij Pannerden een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdens Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk het water vanuit de Rijn in een vaste verdeling over de beide riviertakken. Een vaste verhouding is belangrijk, te veel water in een van de riviertakken kan tot overstromingen leiden.
Ontdekking
Ga op de kruising linksaf Rijndijk
Houd links aan Pannerdense Waard
Vervolg de dijk tot De Raayhof
Einde Route
Afstand
0000 km
Parkeren
De Raayhof, Pannerdense Waard 14
6911 KM Pannerden
Printversie
Download de route als pdf om zelf te printen.
Navigatie
Download het gpx-bestand van deze route in een eigen route-app of op de Garmin. Blijf onderweg wel onze website volgen om de kunstwerken andere interessante informatie niet te missen.